Praktisch

Praktische zaken

Er zijn een heleboel dingen die geregeld moeten worden voor de zwangerschap, maar ook na de bevalling.

Hieronder vindt u ter informatie:

  • een handige checklist voor tijdens je zwangeschap
  • een link naar een baby uitzetlijst waarop je kunt aflezen welke spulletjes handig zijn om in huis te hebben voordat je kindje geboren wordt
  • uitleg wanneer en waar je je kindje moet aangeven na de geboorte

Checklist

Wat te doen bij zwangerschap?

  • Foliumzuur verkleint de kans op geboorteafwijkingen van je kindje. Je start hiermee op het moment dat je stopt met de anti-conceptie en slikt dit de eerste 10 weken van je zwangerschap. Kijk voor meer informatie op de website van het voedingscentrum.
  • Neem bij een positieve zwangerschapstest contact op met een verloskundige.
  • Meld je aan voor kraamzorg bij ons. Het inschrijfformulier kun je direct op onze site invullen.
  • Bij een tandartsbezoek melden dat je zwanger bent in verband met eventuele tandvleesproblemen.
  • Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, kun je meedoen met “Moeders voor Moeders”.
  • Neem contact op met je zorgverzekeraar en informeer ook naar een kraampakket.
  • Informeer, indien gewenst, over de mogelijkheden van de kinderopvang. 
  • Je kunt je inschrijven voor zwangerschapsgym of een zwangerschapscursus.
  • Rond de 20 weken is een goed moment om een kinderkamer in te richten en babyspulletjes aan te schaffen. Voor de kleertjes is het handig is om te weten dat de meeste voldragen baby’s de eerste twee maanden met maatje 50-56 vooruit kunnen. 
  • Geboortekaartjes regelen.
  • Rond de 7e maand komt een van onze medewerkers bij je langs voor het intakegesprek.
  • Zo tegen de 8e maand is het verstandig om een tas met noodzakelijke spulletjes klaar te zetten voor als je onverwacht eerder in het ziekenhuis moet bevallen. 
  • Rond  37 weken moet je bed verhoogd worden tot 80 cm (zowel bij een thuis- als ziekenhuisbevalling). Dit kun je doen door klossen of bierkratten onder je bed te plaatsen of een extra matras op je matras. Bescherm vanaf nu ook je matras met de matrasbeschermer uit je kraampakket. Klossen kun je onder andere lenen bij een thuiszorgorganisatie.

Babyuitzetlijst

Een  babyuitzetlijst kun je hier in pdf downloaden : babyuitzetlijst.

Papa

De zwangerschap is een bijzondere periode voor papa en mama. Bij mama verandert haar lichaam, haar hormoonhuishouding en zal ze meer beroep doen op papa. Door samen naar de verloskundige en cursussen te gaan bereid je je als aankomende papa voor op de nieuwe samenstelling van het gezin.

Tijdens de bevalling kan papa mama ondersteunen en verandert de rol van papa ineens heel intens. 

Tips voor een hechte band tussen papa en baby:

  1. Blijf in de eerste uren na de geboorte dicht bij je baby. Baby’s zijn direct na de bevalling vaak zeer alert en zoeken oogcontact.
  2. Vanaf het begin aanleren wat je allemaal kunt doen om je kindje te verzorgen (verschonen, badje doen, voeden etc). Wellicht lijkt het moeilijk en onwerkelijk, maar door te doen gaat er een mooie wereld open.
  3. Je kindje geniet ontzettend van het badmoment. Ook kun je zelf met je kindje in bad en/ of onder de douche. Hier wordt je kindje ontspannen van en zal meestal hierna lekker in slaap vallen.
  4. Lichaamscontact is voor een baby heel fijn. Huid op huid contact bevordert jullie  band en houdt je kindje goed op lichaamstemperatuur.
  5. Zing een liedje, baby’s houden van jouw stemgeluid.
  6. Maak oogcontact met je kindje.
  7. Na 6 weken heeft je baby een lachreflex en kun je je baby laten lachen door een raar gezicht te trekken. Waarschijnlijk gaat je kindje reageren en na een paar weken terug lachen.
  8. Vrij snel kun je al met je kindje er op uit gaan. Lekker wandelen bijvoorbeeld. Een trotse papa!
  9. Praat tegen je kindje. Vertel wat je aan het doen bent, zodat je kindje weet dat het goed is wat je doet. Ook leert het al vroeg de taal. Maar vooral geniet van en met elkaar.

 

Bijna alle informatie rond de zwangerschap is gericht op de vrouw, zo ook de zwangerschapskalender. Aanstaande vaders hebben echter ook een hoop vragen. Daarom is er speciaal voor vaders de vaderschapskalender ontwikkeld. In deze kalender lees je vanuit jouw perspectief hoe je baby groeit, hoe het lichaam van je vrouw verandert en waar je allemaal aan moet denken tijdens de zwangerschap.

De vaderschapskalender behandelt per maand wat jij kan verwachten, welke ontwikkelingen je baby ondergaat, wat er in het lichaam van je partner en in jullie leven verandert, en aan welke praktische zaken je kan denken.

 

Vaderschapskalender

Geboorteaangifte

Je kindje moet binnen drie werkdagen na de geboorte worden aangegeven bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar hij of zij geboren is. Dit kan een andere gemeente zijn dan de gemeente waar je zelf woont (bijvoorbeeld bij een ziekenhuisbevalling). Soms kun je ook in het ziekenhuis aangifte doen.

Meestal doet de kersverse papa zelf aangifte, maar het mag ook gedaan worden door iemand die aanwezig was bij de bevalling.

Voor de geboorteaangifte moet je een aantal dingen meenemen:

  • De officiële namen, de geboortedatum en de geboortetijd van het kindje (handig is om het geboortebericht van het ziekenhuis of verloskundige mee te nemen).
  • Een geldig paspoort of identiteitskaart van degene die aangifte doet. Een rijbewijs is alleen voldoende als degene die aangifte doet ook in die gemeente woont.
  • Een geldig paspoort of identiteitskaart van de moeder. Een rijbewijs is alleen voldoende als de moeder ook in die gemeente woont.
  • Indien het kind voor de geboorte erkend is, vergeet dan niet de erkenningsakte en de akte van naamkeuze (als de achternaam vooraf reeds is vastgelegd) mee te nemen.

Er zijn geen kosten verbonden aan de geboorteaangifte, tenzij je een afschrift wilt van de geboorteakte.