Zwanger

Zwanger

Ben je zwanger?  Als de verloskundige je zwangerschap heeft bevestigd kun je met ons contact opnemen en je inschrijven bij “Kraamzorg Het Zonnetje”. 

De eerste keer dat je zwanger bent zul je heel veel vragen hebben, maar ook als er nog meer zwangerschappen volgen blijven er vragen komen. Bijvoorbeeld: Wat gebeurt er allemaal met mijn lichaam? Waar en hoe kan ik bevallen? Welke spullen heb ik nodig? Welke organisaties informeer ik over mijn zwanger zijn en wie gaat mij daarmee helpen? Kortom, een heleboel vragen.

De verloskundige en/ of behandelend arts zal je eerste aanspreekpunt zijn voor je zwangerschap

Tijdslijn zwangerschap

Als je 6 weken zwanger bent is je kindje (ook wel embryo genoemd) inmiddels zo’n 15 mm en krijgt zodoende vorm van een klein mensje.

Vanaf 8 weken is je kindje geen embryo meer, maar een foetus van ongeveer 4 cm lang. De foetus zweeft in het vruchtwater en is via de navelstreng met mama is verbonden. Je kindje zijn spiertjes werken nu, maar het kan bovendien een beetje bewegen en ook de vingertjes zijn gevormd.

Met 10 weken is je kindje ongeveer 4,5 cm groot, weegt zo’n 5 gram. De organen zijn daarom klaar voor de groei. Het staartje verandert in beentjes, maar ook de huid begint zich te vormen. Net zoals de aanleg voor de melktandjes al klaar is.

In de 11e week is het hartje van je kindje te horen.

Met 3 maanden is je kindje ongeveer 8 cm. Intussen weegt het zo’n 28 gram en maakt ook zijn eigen bloedlichaampjes aan. Met de sterker geworden spiertjes kan het al schoppen, de handjes samenknijpen, het hoofdje draaien en bijgevolg zich verplaatsen in je buik.

Je bent nu  4 maanden zwanger en je kindje is ongeveer 15 cm en het weegt zo’n 125 gram. Ook de geslachtsorganen zijn nu ontwikkeld en zodoende duidelijk te zien op de echo (jongen/ meisje?).

Met 5 maanden is je kindje ongeveer 23 cm en weegt het zo’n 380 gram. De hersenen zijn nu zodanig ontwikkeld dat intussen prikkels worden waargenomen. Het reageert op geluid, maar ook op licht (ondanks dat de oogjes nog gesloten zijn) en op lichamelijke inspanning van mama.

Vanaf 28 weken zwangerschap is je kindje al met al levensvatbaar.

Met 6 maanden is je kindje ongeveer 35 cm en het weegt zo’n 720 gram. De neusgaten gaan open, maar ook de ademhaling wordt geoefend. Daardoor slikt het af en toe wat vruchtwater en hieruit volgt dat het de hik krijgt en mama dit als kleine schokjes voelt. In het bijzonder kan je kindje de buitenwereld nu horen en door stemgeluiden net als muziek rustig ontspannen.

Met 7 maanden is je kindje ongeveer 38 cm, weegt het zo’n 1300 gram. Het beweegt voortdurend en intussen gaat het steeds meer met het hoofdje naar beneden liggen voor de bevalling. Tenslotte is het spijsverteringskanaal aan het oefenen door wat vruchtwater in te slikken.

Met 8 maanden is je kindje ongeveer 40 cm en weegt het zo’n 2500 gram. De kleur verandert van bloedrood naar zachtroze ten gevolge van de vetlaag. Het ligt nu voortdurend met het hoofdje naar beneden.


Nu je 9 maanden zwanger bent is je kindje helemaal klaar om geboren te worden.

 

Zwangerschapsklachten

Tijdens de zwangerschap komen vaak klachten voor, waardoor deze klachten als “normale” klachten tijdens de zwangerschap worden gezien. De meeste van deze klachten worden veroorzaakt door hormonale veranderingen, zoals een sterke toename van oestrogene hormonen. Maar ook door mechanische veranderingen, zoals het groter worden van de baarmoeder. Neem je klachten altijd door met de verloskundige en eventueel de behandelend en/of huisarts.

Let op, niet iedereen heeft een of meer van deze klachten. Het kan ook heel goed mogelijk zijn dat je nergens last van hebt.

Zwangerschapsklachten kunnen zijn:

  • Misselijkheid en braken
  • Uitblijven menstruatie
  • Gevoeligheid borsten
  • Sneller moe en slaperig
  • Pijn in de onderbuik
  • Hoofdpijn
  • Vaker plassen
  • Emotioneel
  • Duizelig
  • Meer vaginale afscheiding
  • Obstipatie (moeilijk ontlasting krijgen)
  • Dikke voeten
  • Last van maagzuur
  • Rugklachten
  • Bekkenklachten
  • Spierkrampen
  • Tandvleesproblemen
  • Aambeien
  • Bloedarmoede
  • Pigmentvlekken
  • Harde buiken
  • Striae en jeuk
  • Spataderen

Moeders voor Moeders

Moeders voor Moeders wil vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen helpen.

Zij verzamelen urine van zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt namelijk het hCG-hormoon gewonnen. Met dit hormoon kunnen farmaceutische geneesmiddelen gemaakt worden, die later worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen.

Meedoen kan vanaf de 6e t/m 16e week dat je zwanger bent (dan bevat je urine het meeste hCG-hormoon).

Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent t/m de 11e week van je zwangerschap kun je je bij hen aanmelden.

Aanmelden kan via het gratis telefoonnummer 0800-0228070. Informatie  tref je op hun website.

De bevalling

De à-terme datum is de uitgerekende datum waarop je kindje volgroeid is en jouw lichaam klaar is om het kindje geboren te laten worden. Deze datum wordt door de verloskundige vastgesteld. 

De meeste bevallingen vinden tegenwoordig in het ziekenhuis plaats. Indien je bevalling voor 37 weken bevalt is dat te vroeg, waardoor je bevalling altijd in het ziekenhuis plaats zal vinden. Indien je na 42 weken zwangerschap bevalt is dat overtijd en zul je ook in het ziekenhuis bevallen. Tussen de 37 en 42 weken zwangerschap is de periode waarin je thuis mag bevallen, maar er ook voor kunt kiezen om in het ziekenhuis te bevallen. Je verloskundige kan je hier meer over vertellen.

Bij een ziekenhuisbevalling word je begeleid door je verloskundige en/ of de gynaecoloog. Bij een thuisbevalling word je begeleid door je verloskundige en één van onze kraamverzorgenden.

Een bevalling kan zich aan op de volgende manieren aankondigen:

  • Harde buiken en voor-weeën.
  • Het breken van de vliezen.
  • Licht vaginaal, vaak slijmerig bloedverlies.
  • Het verlies van de bloedprop.

De bevalling is begonnen als:

De weeën regelmatig komen en langer aanhouden met kortere tussenposes (om de 3-4 minuten, minstens een uur lang. 

Met je verloskundige en/ of behandelend arts neem je contact op als de bevalling zich aankondigt. Wil je thuis bevallen, dan zal de verloskundige je melden wanneer je ons mag bellen. 

Bevallingslijn 088-795 00 00 (optie 2)

De bevallingslijn kun je bellen indien: 
 
  1. Indien er tekenen zijn van aankomende bevalling (thuis- en ziekenhuisbevalling, zodat wij rekening kunnen houden met het inzetten van een kraamverzorgende).
  2. bij opname ziekenhuis (zodat wij rekening kunnen houden met het inzetten van een kraamverzorgende).
  3. na bevalling (wij zullen je dan een aantal vragen stellen over bevalling, geboorte en vervolgtraject). 
  4. indien daadwerkelijk op weg naar huis (wij sturen een kraamverzorgende). 
’s Nachts alleen bellen indien er echt spoed is.